Parimad nipid sealiha grillimiseks
Grillihooaeg on täies hoos! Kuidas küpsetada eestlaste lemmik-liha, sealiha, nii, et tulemus jääks mahlane ja hõrgutav? Järgnevalt selleks mõned nipid.
Millist sealiha osta?
Sealiha valides pea silmas, et liha oleks roosa, mitte hall. Kvaliteetse sealiha rasv on valge. Liha kerge niiskus on igati sobiv, kuid kindlasti ei tohiks ostetav sealiha olla märg, limane ega õline. Eelista kodumaist sealiha, see on parim!
Grillimiseks sobivad sealihatükid
Ei saa öelda, et grillile mõni lihatükk kohe sugugi ei sobi, sest tulel/sütel saab põhimõtteliselt küpsetada igasugust liha, kasvõi tervet siga! Rusikareegli järgi sobivad aga kiireks grillimiseks eelkõige sea esi- ja keskmise osa tükid, tagaosa jaotustükid jäägu pigem hautamiseks, kastmetesse ja ahjupraadideks.
Kodukokkadel tasuks hea tulemuse ja grilliõhtu õnnestumise nimel grillimiseks varuda turulettidelt neid sealihatükke:
- Kaelakarbonaad
- Ribi
- Sisefilee ja välisfilee
- Peekon ehk küljeliha
- Karbonaad (seljakarbonaad)
- Hakkliha
Vaatame neid kõiki lähemalt.
Kaelakarbonaad
Tegu on müüduima sealiha tükiga ja seda põhjusega: kondita kaelakarbonaad jääb küpsetades mõnusalt mahlane ja on parim šašlõki algmaterjal. Kaelakarbonaadi müüakse turul kas suurema tükina, steikidena või šašlõkitükkideks lõigatult ja juba valmismarinaadiski.
Ribi
Paljude lihasõprade lemmikuks on ribikondid koos ribidevahelise lihaga. Ribidevaheline liha on imehea maitsega! Ribi parimad omadused toob välja justnimelt grillimine.
Filee
Sea sisefilee ja välisfilee on puhas tailiha ja oskulikul valmistamisel hõrk liha-amps. Et fileel praktiliselt puudub rasv ja ta on väga lahja, tuleb vältida üleküpsetamist ja liha tuimaks muutumist. Sisefilee sobib pikem tervena grillimiseks, välisfileest võib lõigata steigid ja need enne grillimist läbi vasardada.
Peekon ehk kondita küljeliha
Liigset rasvarohkust pole tarvis peljata, kuna grillimisel sulab suurem osa rasva peekonist välja!
Ehkki rohkem tuntud kui hommikusöögiklassika, sobib peekon imehästi ka grillimiseks. Läbikasvanud peekoniliha sisaldab nii pekki kui tailiha, tulemus grillituna on pehme, mahlane ja sõna otseses mõttes suussulav. Liigset rasvarohkust pole tarvis peljata, kuna grillimisel sulab suurem osa rasva peekonist välja.
Karbonaad ehk seljakarbonaad
Karbonaad on kondiga (mõnikord ka kondita) seljatükk, mille küljes on välisfilee. Osadel karbonaaditükkidel on rasvakiht, teistelt jällegi on see eemaldatud - vali, millist soovid! Karbonaadi müüakse ka suure tükina, mida saab tervelt küpsetada või ise viiludeks lõigata. Karbonaadilõigud sobivad grillimiseks suurepäraselt.
Hakkliha
Seahakkliha tegemiseks kasutatakse erinevaid tükke, nii rasvasemat kui taisemat liha. Grillimisel tasub hakkliha kasutada eelkõige burgeripihvide ja sealihavarraste küpsetamiseks. Viimaste tegemiseks mätsi lihtsalt maitsestatud ja vähese nisujahuga segatud seahakkliha grillvaraste ümber ja grilli küpseks - supermaitsev!
Seahakkliha on maheda maitsega ja meeldib eriti hästi lastele. Samas saab seahakklihaga klapitada erinevaid maitseid ürtidest vürtsideni, ta võtab kõik hästi omaks!
Soovitusi sealiha grillimiseks ja maitsestamiseks
1. Tõsta liha enne grillimist külmkapist tunniks toatemperatuurile, nii on tulemus mahlasem ja ühtlasem, kui külmast kapist kuumale grillile tõstetud lihal.
2. Ära küpseta liha üle, kui ei soovi mahlase ja hõrgu lihatüki asemel saada kuivanud ja vintsket känakat. Parima tulemuse sealiha grillimisel saad, kui jälgid neid samme:
- Esmalt pruunistad pinna mõlemalt küljelt ägedal kuumusel.
- Seejärel küpsetad liha madalamal kuumusel valmis (mitte rohkem, kui konkreetne lihatükk küpsemiseks aega vajab!).
- Lase lõpuks lihal 5-10 minutit soojas kohas lihamahlade ühtlaseks jaotumiseks ehk “rahunemiseks” seista. Kui võimalik, tekita selleks grillil piirkond, kus ei ole enam otsest kuumust all, kuid siiski jagub veel veidi soojust. Liha võib aga seista ka lihtsalt laual.
3. Sealiha soovitatakse küpsetada seni, kuni lihamahl on läbipaistev ja liha sisetemperatuur 75 kraadi. Filee (nii sise- kui välisfilee) sisetemperatuur võib olla väiksem, 68 kraadi. Sealiha ei jäeta üldiselt seest tooreks, ehkki iseenesest kontrollitud ja kvaliteetse liha puhul see tervisele ohtu ei kujuta.
4. Soola lisamine enne sealihaliha küpsetamist ei vii lihast mahlu välja ega tee temaga midagi muud koledat. See on müüt! Põhimõtteliselt võib lihale soola lisada ükskõik millal: kas enne küpsetamist, küpsetamise ajal või pärast küpsetamist- oleneb, kui tugevat soola maitset lihasse tahad.
5. Lihalõigud tuleb alati lõigata risti lihaskiudu! Seda nii ettevalmistusel kui ka pärast küpsetamist. Pikikiudu lõigatud liha on raske ja ebameeldiv süüa, sest pikikiudu lõikamine jätab lihaskiud pikaks, mis muudavad küpsemisel liha vintskeks. Kui sa ei taha, et liha kuiva ja tuim ei jääks, ära torgi ega vigasta teda liigselt ettevalmistamise ja grillimise ajal. Vigastuste ja ebavajalike sisselõigete kaudu jookseb väärtuslik lihamahl välja. Liha pööramiseks kasuta grilltange, mitte kahvlit.
6. Ära unusta puidust vardaid enne grillimist u 30 minutit vees leotada! Šašlõkki grillides suru lihatükid vardas üksteise vastu, nii ei hakka nad varrast keerates pöörlema.
7. Suures grillimishoos võib kuumus minna liiga suureks ja rasvasemast sealihast eralduv rasv sütel põlema minna. Leeki saab summutada ja kuumust alandada veepritsiga või grillile kaane peale asetamisega.
8. Sealiha võib enne grillimist maitsestada lihtsalt soola-pipraga või kuiva maitseainete segu või meelepärase marinaadiga. Happeline (näiteks veini, äädikat, kodust õunamahla või keefiri sisaldav) marinaad aitab muuta sidekoerikkama liha pehmemaks. Eemalda enne grillimist lihalt suurem osa marinaadi majapidamispaberiga. et liha grillimise asemel liigses niiskuses hauduma ei läheks.
Retseptid
Kaelakarbonaadist steigid
Lase lihal 5-10 minutit enne söömist seista!
Kuumuta grill tuliseks ja kui steigid ei olnud eelnevalt õlises marinaadis, pintselda neid õliga. Kui võtad steigid marinaadist, pühi nad enne grillimist veidi puhtamaks. Grilli steike tugevas grillikuumuses kummaltki poolt 2-3 minutit. Vähenda kuumust ja grilli veel u 3 minutit. Tõsta kuumalt grillilt sooja kohta (või grilli jahedamasse serva) ja lase lihal 5-10 minutit enne söömist seista.
Kaelakarbonaadist šašlõkk
1 kg kaelakarbonaadi
Varu 4-5 inimesele umbes 1 kilone tükk ilusat ja parajalt läbikasvanud sea kaelakarbonaadi. Lase lihal enne marinaadiga segamist pool tundi toasoojas olla. Lõika liha umbes 4x4 cm kuubikuteks. Marinaadiks sega omavahel 1 dl rapsiõli, 1 dl valget kuiva veini, 2 ratasteks lõigatud sibulat, 1 tl purustatud pipart, 2 tl soola ja suur peotäis hakitud siledalehelist peterselli.
Masseeri lihatükid marinaadiga läbi, et liha pehmeneks ja maitsestuks. Lase marineeruda 2 tundi. Lüki lihatükid tihedalt vardasse. Küpseta šašlõkki keskmisel grillikuumusel vahepeal vardaid keerates kokku 20-25 minutit.
Lihtne ja maitsev grillitud searibi
Vajad searibisid (terve plaadina), soola, pipart ja kvaliteetset valmis BBQ kastet. Kui on tarvis, eemalda ribiplaadilt läbipaistev kelme. Maitsesta ribid soola ja pipraga. Määri kergelt kokku BBQ kastmega. Grilli mõõduka kuumusega grillil umbes pool tundi. 5 minutit enne lõplikku küpsemist pintselda ribid veel kooralikult BBQ kastmega kokku. Kui liha hakkab ribi küljest lahti lööma, võta ribid grillilt ja keera fooliumisse. Lase seista 15 minutit. Serveerimiseks lõika ribid 1-kaupa lahti.
Tervelt grillitud sea sisefilee
Marineeri soovi korral seafileed enne grillimist meelepärases marinaadis. Eelkuumuta grill kuumaks. Kui marinaad ei olnud õline või ei marineeritud liha üldse, pintselda sisefilee õliga ja maitsesta soola-pipra ja/või ürdiseguga. Grilli liha kummaltki poolelt 2-3 minutit. Vähenda kuumust ja grilli olenevalt filee paksusest veel 20-25 minutit. Tõsta filee kuumalt grillilt ära, lase lihal 5-10 minutit rahuneda ja lõika tükkideks.
Grillitud peekon ehk küljeliha viilud
Turult saab osta väga mõnusas ürdimarinaadis grillimiseks mõeldud pakse peekonilõike. Aga kui soovid, marineeri ise peekonilõike meelepärases marinaadis. Grilli peekonilõike keskmisel grillikuumusel u 15 minutit, vahepeal neid mitu korda ümber keerates.
Grillitud karbonaadilõigud
Üks kiiremini valmivaid grillroogasid sealihast! Soovi korral võid karbonaade enne grillimist marineerida, kuid need lõigud on väga maitsvad ka minimaalse maitsestusega. Nii või teisiti, aja grill enne grillima asumist hästi kuumaks. Kui liha ei olnud marinaadis, pintselda karbonaade õliga ning maitsesta soola-pipraga.
Grilli kõrgel kuumusel kummaltki poolt 2-3 minutit. Alanda kuumust ja grilli veel mõlemalt küljelt 2-3 minutit. Tõsta grillilt ja lase lihal enne söömist 5 minutit rahuneda ja lihamahladel ühtlustuda.
Grillitud seahakklihavardad
Puitvardaid kasutades leota neid enne 30 minutit vees, et need grillil ei süttiks!
Sega seahakkliha meelepäraste maitseainetega (näiteks purustatud küüslauk, tšillipulber, kuivatatud koriander ja kuivatatud vürtsköömned, sool ja pipar). Lisa ka 2-3 tl nisujahu, et hakkliha paremini koos püsiks. Mätsi liha märgade käte abil ümber grillvarraste.
NB! Puitvardaid kasutades leota neid enne 30 minutit vees, et need grillil ei süttiks. Kui võimalik, hoia vardaid tunnike külmkapis. Niimoodi seisavad nad hiljem küpsetamisel kenasti koos ja ei hakka lagunema. Aja grill kuumaks, pintselda varda ümber olev hakkliha igast küljest õliga ja grilli 10-15 minutit, sagedasti keerates.
Head grillimist!