РЕЦЕПТ

Jõhvika ja viinaga graavitud lõhe mädarõikakastmega Share

Graavilõhe on paljude lemmik ja kuigi graavilõhet leiab ilma suurema vaevata pea igast toidupoest kas lahtiselt või pakendatuna, on kindel see, et omatehtud graavitud kala vastu ei saa ükski poetoode. Ja kindlasti sobib graavitud lõhe või forell suurepäraselt ka pidulauda kaunistama. Nii ka 24.veebruaril ehk kodumaa sünnipäeval. Kui selleks päevaks valmistada kodumaiste jõhvikate ja viinaga graavitud lõhet ning pakkuda juurde särtsakat mädarõikakastet, siis sobib see hästi meie rahvusköögi alustalaks oleva musta leivaga sobitamiseks või ka suupistete valmistamiseks. Luksuslik ja maitsev roog! Lõhe graavimine ei ole keeruline. Tuleb lihtsalt maitsesegu kalale peale määrida ja siis vähemalt 24-tunniks maitsestuma jätta. Kõik vajalikud koostisosad peaksid leidma Keskturult. Laupäeviti on Keskturu värava ees kalaturg, kus pakutakse suurepärases värskuses ja heas valikus erinevaid kalatooteid. Värskus ongi graavilõhe puhul ülioluline, sest sisuliselt on tegemist toore kalaga. Kala värskuses Keskturu kalapäeval käies kahelda ei tule. Samamoodi leiad Keskturult kodumaiseid jõhvikaid, mis kalale mõnusa hapuka maitsenüansi annavad. Kala juurde pakutava kastme sisse sega aga ehedat mädarõigast, mida leiad samuti Keskturult köögivilja müüjate juures väikestes purgikestes. Maitse on sellel mädarõikal nauditavalt ehe ja parajalt terav, nii et kui kala juurde maitsetest pungil mädarõikakaste veel juurde segada, siis on tegemist tõeliselt nauditava maitsekooslusega. Graavilõhe sobib hästi ka erinevatesse salatitesse.

Jõhvika ja viinaga graavitud lõhe mädarõikakastmega

Kogus: 6-le

600-700 g lõhefileed

1 dl suhkrut

2 sl soola

1,5 dl jõhvikaid

0,5 dl viina

Värskelt jahvatatud musta pipart

Hakitud tilli

Mädarõikakreem:

200 g toorjuustu

2-3 tl mädarõigast

Sidrunimahla

Soola ja pipart

Veidi suhkrut

Tõsta jõhvikad, suhkur, sool ja viin purustajasse ja töötle ühtlaseks. Kuivata lõhefilee majapidamispaberiga, jahvata peale musta pipart. Puista peale värsket hakitud tilli. Tõsta kala suuremasse säilituskarpi. Määri kalale jõhvikasegu. Kata kaanega ja tõsta jahedasse vähemalt 24 tunniks. Tõsta nüüd külmast välja ja kui soovid tugevamat maitset, siis määri vahepeal maha valgunud jõhvikasegu taas kalale ja tõsta kala taas jahedasse 12-24 tunniks. Võta siis lõhe karbist välja, puhasta majapidamispaberiga kala jõhvikasegust puhtaks ja lõika terava noaga õhukesed viilud. Mädarõikakreemi tegemiseks sega omavahel toasoe toorjuust, mädarõigas, sidrunimahl, sool, pipar ja veidike suhkrut. Serveeri lõhet koos mädarõikakreemiga.

Serveeri kas iseseisva roana või mustal leival.

Retsept ja fotod: Tuuli Mathisen