РЕЦЕПТ

Kukeseene-juustupirukas Share

Seenehooaeg ja seenepirukad käivad ikka käsikäes. Kukeseeni tuleb praegu palju, seega tasu metsa luusima minna või siis ka Keskturult läbi käia, kus kukeseeni pakutakse suures valikus. Vali vaid välja ja too koju. Haara turult kaasa veel rohelist sibulat ja peterselli ning sügavkollase rebuga vabapidamise kanade mune ja pirukategu võibki alati. Pirukategu ei tohiks ka üle jõu käia, samas on tulemus igati hõrk ja külluslik. Sobib nii peolauale kui ka argipäeva pidusemaks muuta.

Kaheksale kuni kuuele

Pirukapõhi:

3 dl jahu

120 g võid

Näpuotsaga soola

1 sl külma vett

Kukeseenetäidis:

400 g kukeseeni, puhastatuna ja tükedatuna

Mõned varred rohelist sibulat

Peotäis värsket hakitud peterselli

15 g võid

Soola ja pipart

4 suuremat muna

1,5 dl 35%-list koort

150 g riivitud kõvajuustu (nt Forte, Parmesan, Džiugas vm)

Töötle pirukapõhja jaoks või ja jahu koos soolaga ühtlaseks puruks. Lisa veid külma vett, et moodustuks tainas. Veereta tainapall ja tõsta see toidukilesse ning külmikusse pooleks tunniks. 

Võta tainas külmast ja suru küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Torka põhjale kahvliga mõned torked ja tõsta siis tainaga vorm külmikussse seni, kuni valmistad täidise.

Täidise valmistamiseks puhasta ja tükelda seened. Tõsta mõned väiksemad seened piruka kaunistamiseks kõrvale. Sulata pannil kesmisel kuumusel või. Lisa pannile roheline sibul (võid kasutada ka porrulauku) ja hauta paar minutit. Lisa tükeldatud kukesseened ja hauta mõned minutid või seni, kuni vedelik on aurustunud. Maitsesta soola ja pipraga ja lisa ka hakitud peterselli. Tõsta kõrvale.

Klopi kausis lahti munad koos koorega. Maitsesta soola ja pipraga. Puista pool riivitud juustust pirukapõhjale. Tõsta sinna peale seened ja ülejäänud riivitud juust. Kalla peale muna-kooresegu.

Küpseta 200 kraadises ahjus ca 25-35 minutit kuni pirukas on kuldne ja läbi küpsenud. Serveeri soojalt ja serveerides võid lisada veel väikeseid kukeseeni ja värsket hakitud peterselli.


Retsepti autor: Tuuli Mathisen